Блог

СИСТЕМИ ДОСТАВКИ АКТИВІВ

ASSET DELIVERY SYSTEMS

Системи доставки активів у косметичній хімії: інновації та застосування

Для виробництва сучасної та ефективної косметики для волосся та шкіри голови в останні десятиліття технологи-розробники із задоволенням використовують напрацювання біохіміків із фармацевтичної галузі.

За підсумками цього симбіозу народився термін «космецевтика» - злиття слів косметична та фармацевтика. До групи цих космецевтичних засобів входять засоби, які дають не тільки ефект, що доглядає (красиву картинку), а й надають терапевтичну дію, завдяки включеним до складу біологічно активних біоміметичних речовин.

У сучасній косметиці використовуються різні системи для накопичення та «адресної» доставки активних речовин у структури волосся та шкіру.

Найвідоміші системи:

1. Наночастинки

2. Ліпосоми

3. Циклодекстрини

4. Пористі мікрочастинки, або мікрогубки

5. Гідрогелеві системи

Терапія для шкіри голови – зрозуміло, шкіра – жива система, обмінні процеси йдуть активно, біологічно активні речовини вбудовуються в систему та відбувається запланований розробником ефект – зволоження, живлення, посилення регенерації. А ось для волосся система трохи інша. Волосяний стрижень – це структура, у якій обмінних процесів немає, ми можемо лише «запломбувати» її, щоб відновити втрачені у процесі різних маніпуляцій речовини.

Ефективна (робоча, з прогнозованим результатом) косметика повинна враховувати хімічну структуру шкіри та волосся. Які транспортні молекули – системи доставки – мають містити склад, щоб провести реконструкцію волосяного стрижня на рівні Кортексу? Просто низькомолекулярні амінокислоти (навіть, якщо їх багато) не зможуть пройти через шар кутикули – це різні за природою речовини. Щоб амінокислоти «попрацювали» у глибших шарах, їх треба туди «доставити».

Докладніше про те, що це за системи доставки та які речовини потрібно шукати у формулах для відновлення кутикули та кортексу розповім на навчанні Косметична хімія для перукарів та технологів.