Блог

ТЕРМОЗАХИСТ

Thermal protection

Термозахист

Зовнішній, зовнішній шар волосся - кутикула, складається з декількох шарів лусочок кератину, "склеєних" між собою ліпідним шаром. Це природний механізм захисту – коли шари кутикули щільно прилягають одна до одної – кортекс захищений від руйнування. Коли ж ми впливаємо на структуру незахищеного волосся підвищеною температурою (гаряче повітря фена, прасування з температурою вище 200 ° С), ми руйнуємо кутикулу (відбувається руйнування білка кутикули), оголюємо кортекс і на нього також впливаємо гарячою температурою. Волосся пересихає, стає ламким і неживим. Для того, щоб уникнути подібного, структуру волосся необхідно захищати.

Засоби з термозахистом містять специфічні речовини, які покривають волосся невидимою плівкою, вона знижує термонавантаження на волосся і запобігає його руйнуванню.

Для кожного типу волосся існує власна максимально ефективна ФОРМА термозахисту:

  • Сухе та нормальне волосся (шкіра голови) – бальзам, спрей, крем
  • Жирне волосся (шкіра голови) – легкий спрей або термозахисний догляд, що змивається (у складі маски)
  • Кучеряві, жорсткі, пофарбовані – флюїд на основі олій

А ось які речовини входять у термозахисні догляд, як їх можна «дізнатися» у складі засобу і для якого типу волосся воно працює максимально ефективно – можна дізнатися на моєму семінарі «Хімія для перукарів: читаємо склади та робимо усвідомлений вибір».

Про актуальність термозахисту зараз говорити не буду, впевнена, що її необхідність сумнівів не викликає. Хочу розповісти про механізм дії та речовини, які мають бути у складі, щоб доглядовий засіб справді виконував цю функцію.

Отже, основний принцип термозахисту - покриття волосся дихальної плівкою (забезпечує газообмін). Важливо, що термозахист необхідно наносити на вологе волосся, тоді при висушуванні волосся волога «запечатується» всередині волосся», і при дії високих температур вона (волога) нагрівається першою, приймає на себе термоудар, перетворюється на пару і відлітає у вигляді пари через « дихаючу» плівку, не завдаючи шкоди білковим структурам волосся – кутикулі та кортексу.

У складі засобу речовини, що забезпечують термозахист – похідні полісахаридів, різні камеді, високо летючі силікони. У сучасних засобах – це суміш полісахаридів і силіконів у різних співвідношеннях, залежно від форми продукту з термозахистом.

Якщо волосся - пористе і сильно пошкоджене, краще використовувати кремову форму, в інших випадках - у формі спрею або олії. Чому саме так, я розповідаю на своїх семінарах з хімії для перукарів. Особливо ефективно, коли у складі термозахисного комплексу присутні рослинні олії проникаючого типу.

У мокрому волосі «лусочки» кутикули більш розкриті або підняті, у зв'язку з чим термічний вплив при сушінні феном викликає пошкодження та відламування фрагментів кутикули. В результаті не тільки стрижень волосся стає більш тонким і крихким за рахунок пошкодження кутикули, а й кіркова речовина волосся стає більш вразливою до різних хімічних та фізичних факторів (наприклад, до хлорованої води), а також відбувається термічне руйнування білка кератину, який становить 85-90 % усієї маси волосся.

Відновити волосся можна на 80% — за умови застосування курсу салонних процедур, що відновлюють, виключно за допомогою натуральної косметики. Якщо використовуватиметься силіконова продукція швидкої дії, то результату можна й не досягти. І, безумовно, необхідно регулярно доглядати волосся в домашніх умовах. Робити поживні та зволожуючі маски.