Блог

ХНА ДЛЯ ВОЛОССЯ: ЗМІЦНЕННЯ ТА РИЗИКИ ФАРБУВАННЯ

HENNA FOR HAIR: STRENGTHENING AND RISKS OF COLORING

Фарбування хною зміцнює волосся чи пошкоджує його?

Латинська назва хни – Lawsonia inermis, тому іноді її називають Лавсонією. Це колючий напівчагарник, листя якого і використовується з античних часів як барвник - всім нам відомої хни - листя якої збирають, сушать, подрібнюють у пудру і цим порошком фарбують волосся.

Листя Хни містять 1-4% Лавсона (хеннотанінова кислота, hennotannic acid), тобто саме барвника, а також велика кількість інших біологічно активних речовин: таніни, полісахариди, смолисті та жирові речовини, органічні кислоти, у тому числі галову, вітаміни С , К та сліди ефірної олії. Чим більше у хні Лавсона, тим вища її якість. Найкраща хна містить до 5% Лавсона (Єгипетська).

За яким механізмом відбувається забарвлення? Лавсон (або хеннотанінова кислота) - це група поліфенолів, які називаються таніни, вони ж фарбують пігменти (як у вині, в ньому теж багато танінів або поліфенолів). З одного боку – корисна штука, антиоксиданти.

АЛЕ, таніни, сполучаючись з білком, утворюють дуже стійкі пофарбовані комплекси. Лавсон, поєднуючись з білком кутикули, утворює пофарбований у різні відтінки комплекс (від рудого до темно-кавового, а іноді і зеленого залежно від індивідуального профілю волосся). Комплекс дуже стійкий, зруйнувати який практично неможливо (це як вивести пляму від вина на льняній білій сорочці). Хоча молекула Лавсана має невеликий розмір, дуже глибоко в шарі кортексу вона мігрувати не зможе. Комплекси утворюються у кутикульном шарі. При цьому ліпідні шари кутикули руйнуються, відновити їх можна лише внесенням зовнішніх ліпідів. А ми пам'ятаємо, що ліпіди кутикули – це наше все – саме від їхньої цілісності залежить «здоров'я» та довговічність життя волосяного полотна.

Тому довге використання хни на слов'янському (кавказькому) волоссі призводить до їх ламкості, тьмяності і висушування. Я вже не говорю про фокуси зі зміною забарвлення.

Використання хни на азіатському волоссі при тому, що східні жінки постійно і рясно змащують волосся оліями та спеціальними масками, просто підсушують його, не руйнуючи структури.