Блог

ФІТОКЕРАТИН & КЕРАТІН

PHYTOKERATIN & KERATIN

Фітокератин & Кератін

Руйнуємо міф про «фітокератини».

В останні 5-7 років білок кератин став дуже популярним і відомим завдяки рекламним кампаніям засобів догляду за волоссям у ЗМІ. Тепер, він – інструмент №1 в арсеналі битв за здоров'я та красу нашого волосся. Бальзами і шампуні, сироватки та маски з додаванням цього білка мають дуже активний попит, тому виробники, в гонитві за покупцем, включають його в свої рецептури. Але ми повинні пам'ятати, кератин буває різним, і оцінити якість сировини, і, звісно, ​​його ефективність у складі кінцевого продукту – зовсім не просте завдання.

Поговоримо, як працює кератин у косметиці та як із океану пропозицій на ринку доглядових засобів вибрати найефективніше.

Отже, кератин & фітокератин – у чому різниця?

Кератин – це структурний протеїн волосся, фібрилярний білок тваринного походження. Від нього залежать еластичність і міцність нашого волосся, а також його зовнішній вигляд: блиск, об'єм, щільність.

Косметичний кератин добувають з вовни овечок способом біотехнології (мається на увазі найчистіший препарат, що не викликає алергії). Кінцевий продукт – високоочищений молекулярно диспергований препарат кератину. Завдяки високій спорідненості з кератином нашого волосся, цей підготовлений білок насправді реконструює бар'єрну структуру волосся, яка постраждала від негативного впливу зовнішнього середовища. Процес виглядає таким чином: молекули мікрофібрилярного кератину вбудовуються в структуру пошкоджених кутикул, утворюючи при цьому нові поперечні водневі зв'язки з вільними активними функціональними групами наших власних протеїнів волосся.

Як виникла ідея використовувати «фітокератин»?

Правильно, маркетологам потрібна була новинка та перемикання уваги!

Насторожене ставлення до білків тваринного походження виникло останнім часом у зв'язку з поширенням вірусу губчастої енцифалопатії, відомої як вірус коров'ячого сказу, знову ж таки підігріте маркетологами. І деякі бренди вирішили включити «фітокератин», як альтернативу тваринному кератину, склад своїх формул, супроводжуючи вихід продуктів рекламними заявами (БЕЗ ПРОВЕДЕНИХ КЛІНІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ!) про «безперечні переваги рослинного кератину» перед білком, який отримано з вовни. За фактом «фітокератин» - це просто кондиціонуючий агент, який додає блиску нашому волоссю і працює тільки на рівні поверхневого шару волосся, не відновлюючи його зсередини.

Важливо знати, що кератин – це виключно тваринний білок і «фітокератин» НЕ МОЖЕ МАТИ таку ж формулу та властивості, тому всі розмови про «фітокератин» – не більше ніж декларація продавців косметики, які хочуть привернути увагу до своїх продуктів.